Heb je vragen over onze procesaanpak of over de diensten en oplossingen die we leveren? Misschien is jouw vraag al beantwoord.

EPS is de afkorting voor geëxpandeerd polystyreen schuim, in de volksmond ook wel piepschuim of tempex genoemd.

Het systeem bespaard beton en hierdoor kom er minder CO2 vrij, tevens is het gebruikte beton CO2 arm. Door de slimme assemblage in de fabriek zijn bovendien minder transportbewegingen nodig om een fundering te realiseren. Daarnaast wordt de transportcapaciteit volledig benut door de lichte B-smart elementen.

B-smartfundering gebruikt ‘verdichtingssarm’ beton wat een grotere vloeibaarheid heeft dan traditioneel beton. Dit beton stroomt onder de vulelementen door, wat door de gaten in de vulelementen ook visueel te controleren is. Door deze gaten kan de trilnaad tot onder het vulelement komen en kan het beton daar ook verdicht worden.

Ja, maar door het gebruik van verdichtingsarm beton kan men snel door de ruime gaten in de vulelementen het beton tot onder in de balk trillen.

De bekisting van de B-smart hoeft niet verstevigd te worden. De doorsnede is stabiel vanzichzelf. De verbindingsklemmen verbinden de EPS-bekisting en de wapeningskorf aan elkaar, waardoor de kist gesteund wordt tijdens het storten.

Ter plaatse van de funderingspalen wordt in de fabriek een gat aangebracht in de bodem van de EPS-bekisting. Ook wordt het vulelement hier weggelaten.

Op de bouwplaats wordt het element over de stekken van de paal geplaatst. De stekken steken in de balk waardoor deze na het storten van het beton constructief gekoppeld is met de funderingspaal.

Op de bouwplaats worden de verschillende wapeningskorven met elkaar verbonden met zogeheten schuifkorven. Dit zijn korven van haarspelden die vanuit de ene wapeningskorf in de andere worden geschoven. Na het storten van het beton zorgt de overlaplengte tussen de wapeningskorf en de schuifkorf voor de constructieve sterkte.

Als de elementen zijn geplaatst zit er een kier tussen de elementen van ongeveer 10mm. Deze kier wordt gedicht met PUR-schuim.

De engineering van de B-smart fundering wordt uitgevoerd door de engineeringafdeling van B-invented. Vanwege de standaardisatie in de producten en processen van het systeem, is zij in staat een zeer efficiënt engineeringsproces vorm te geven. B-invented B.V. levert de berekening, de wapeningstekeningen en elementtekeningen voor de B-smart fundering productielijn. Hierbij wordt, volledig volgens de BIM-gedachte, gebruik gemaakt van één model, waarin alle informatie met betrekking tot het project is opgenomen.

De B-smart is momenteel verkrijgbaar in drie afmetingen; een buitenmaat van 600 mm bij 550 mm, een buitenmaat van 500 mm bij 550 mm, en een buitenmaat 350 mm bij 550 mm. Vanwege de betonbesparende kokervorm van de balk, is de B-smart ook een interessant alternatief voor kleinere doorsnedes.

Indien bij een klein gedeelte van de fundering een grotere afmeting van de balk vereist is, kan dit worden meegenomen in het pakket. Dit stuk balk zal dan massief worden uitgevoerd.